Blog

‘Simple life is the best life’

Tijdens mijn opleiding tot Sjamanistisch genezer kwam deze zin voorbij. Mijn leraar ( Ahamkara) legde dit als volgt uit. Hoe minder spullen je hebt of zaken die veel van je aandacht opeisen, des te minder attachments dus meer geluk. Houd je leven simpel. De Boeddha had dit principe heel lang geleden al door volgens mij ;)

Hoe minder gehechtheden je hebt, des te makkelijker is het om je energie te verdelen en te richten op zaken waar je blij van wordt. Daarnaast weten we denk ik allemaal wel dat dure of veel materiële spullen hebben je niet gelukkig maken. Die dure auto kan kapot gaan bijvoorbeeld, je wilt steeds meer ‘hebben’, of je wilt de nieuwste versie van iets. Je bezittingen kun je ook niet meenemen als je dit lichaam verlaat. Je ervaringen wel. Geluk is echt iets wat van binnenuit komt en volledig los staat van zaken buiten jezelf.

Ahamkara legde tijdens de opleiding ook uit hoe het zit met veel spullen bezitten en hoe dit de energie in je huis beïnvloedt. Hij vertelde dat je twee soorten energie hebt. Levende energie en dode energie. De spullen in je huis die je regelmatig gebruikt of op wat voor manier dan ook aandacht geeft, ( bijvoorbeeld een schilderij waar je een aantal keer per week even naar kijkt) is levende energie. Voor de spullen die je niet of nauwelijks gebruikt geldt het tegenovergestelde: dode energie. Je kunt dood en levend ook vervangen door negatief en positief. Je wilt zoveel mogelijk levende energie in je huis omdat dit een positief gevoel geeft. Dit klonk mij allemaal als muziek in de oren. Ik dacht: zo’n huis wil ik ook.

Bij mezelf merkte ik zo’n drie jaar geleden op dat ik het heerlijk vind om spullen te kopen, maar dit gelukzalige gevoel slechts van korte duur is. Het kopen zelf geeft een korte gelukservaring, maar na een paar dagen is het nieuwe van die nieuwe schoenen bijv. echt wel weg. Om nog maar niet te spreken over de ruimte die het inneemt in je huis. Ik realiseerde me dat mijn huis voor een groot deel gevuld was met dingen die ik niet of weinig gebruikte. Het verhaal van de kledingkast kennen we allemaal wel denk ik. Je gebruikt lang niet alles was erin zit en ook al heb je het al een jaar niet gedragen, toch bewaar je het voor dat ene moment dat je het weer gaat dragen. En dat ene moment kwam bij mij vaak niet.

Vorig jaar heb ik een aantal maanden gereisd. Voordat ik vertrok was het tijd voor een grote schoonmaak. Ik denk dat ik de helft van mijn kleding en andere spullen naar de kringloop winkel heb gebracht. Vervolgens heb ik mijn huis onderverhuurd en heb ik bij verschillende vrienden gewoond totdat ik vertrok. Ik had alleen wat kleding, muziekinstrumenten en krachtvoorwerpen bij me. De spullen in de huizen waar ik was, waren natuurlijk sowieso niet van mij dus al met al weinig attachments. Dat gaf me een heerlijk vrij gevoel. Tijdens mijn reis leefde ik uit een backpack, dus nog steeds had ik weinig om mij aan te hechten. Ik dacht toen bij mezelf: ‘dit voelt zo goed, zo wil ik het straks in Nederland ook’. Dit gevoel is nooit meer weg gegaan dus eenmaal aangekomen in Nederland heb ik mijn huis opgezegd en ben ik op kamers gaan wonen. Ik vind het heerlijk. Bijna geen spullen, lekker overzichtelijk, lage vaste lasten en leuke huisgenoten als bijkomstigheid :) Alle spullen op mijn kamer gebruik ik of geef ik aandacht: veel levende (positieve) energie dus!

Dit is geen betoog om mensen allemaal op kamers te laten wonen, maar misschien kun je eens een kritische blik werpen op alle spullen in je huis. Wat krijgt je aandacht en wat gebruik daadwerkelijk met enige regelmaat?

Goodluck! ;)

Niels

 

 

Controle, Creatie, Geluk

We willen allemaal graag invloed uitoefenen op ons leven en een bepaalde controle hebben denk ik. Althans ik ervaar deze neiging in mijzelf en bespeur deze ook bij mensen in mijn omgeving. De waarden van de Westerse maatschappij willen ons ook doen geloven dat je controle hebt over je eigen leven. Als je maar hard genoeg werkt, genoeg geld en spullen hebt ben je gelukkig en kun je alles doen wat je maar wilt. You’ re in control.
Dit is een misvatting. Relax.. nothing is under control smile-emoticon Echt? Ja echt. Mijn leraar (Ahamkara) noemde het de grootste misvatting van de mens: denken dat je je leven kunt controleren. De eerste keer dat ik dit hoorde voelde ik meteen weerstand. Ik was het grotendeels met hem eens, maar als ik nergens meer controle over zou hebben in mijn leven leek alles enigszins doelloos. Dus ik ging in verweer. Ja maar.. Ik kies er toch zelf voor om te stoppen voor rood licht of niet? Zijn antwoord was dat ik zelf die stoplichten daar niet heb neergezet en dat ik heb geleerd hoe een rood en groen licht werken. Wat voor gedrag er van mij wordt verwacht. Dat heb ik niet zelf bedacht dus ik heb daar geen controle over.
Hetzelfde geldt voor een treinreis naar Schiphol maken bijvoorbeeld. Je stapt op tijd in de trein zodat je zeker weet dat jij je vlucht niet mist. Je denkt hier controle over te hebben. Dat is niet het geval, want jij weet niet wat er tijdens je treinreis gaat gebeuren. Je weet zelfs niet wat er gaat gebeuren tijdens je reis naar het treinstation. Er kan van alles gebeuren en jij controleert dat niet. We kregen als huiswerk mee om eens te onderzoeken waar we zowel controle over dachten te hebben in ons leven. Ik kwam er al vrij snel achter dat ik nergens controle over heb. Ik vond het een geruststellend idee, maar vroeg mij tegelijkertijd af wat ik dan wel kon.
Ik kwam erachter dat ik kan creëren, dat ik intenties kan hebben. Echter blijft de uitkomst van je creaties onzeker. Daar heb je geen controle over, net zo min als je controle hebt over de toekomst of het weer. Je kunt echter wel zuivere intenties hebben en kiezen welke gedachtes jij aandacht geeft. Je kunt vertrouwen hebben in het leven en je kunt hulp vragen aan God, het universum, de bron of hoe je het ook maar wilt noemen. Als je leert te vertrouwen op iets dat groter is dan jijzelf, wordt je leven een stuk eenvoudiger en relaxter. Althans, dat is mijn ervaring.
Binnen het Altai Sjamanisme bestaat er een ritueel waarmee je een spirit aanroept om je te helpen een toekomst te creëren die je graag wilt. Let wel, dit blijft onzeker, maar door te vertrouwen kunnen er mooie dingen gebeuren. Je spreekt je wens uit maar laat de uitkomst volledig over aan het universum en vertrouwd erop dat je zult krijgen wat je nodig hebt. Het werkt!
In het Himalaya gebergte van Nepal heb ik een ritueel gedaan om de wensen die ik had kracht bij te zetten. Zo wenste ik o.a. een woonruimte van min 25 vierkante meter en een eigen praktijkruimte van in totaal niet meer dan 500,- per maand. Nadat ik het ritueel had gedaan trok ik samen met mijn gids verder de bergen in. De volgende dag begonnen we aan de afdaling en liepen we weer langs de plek waar ik de dag ervoor het ritueel had gedaan. Ik stond even stil op deze plek toen plotseling mijn gids naar boven begon te wijzen. Daar vlogen drie eagles exact boven de plek waar ik het ritueel had gedaan. Deze vogels worden als boodschappers gezien van de spirit waarmee ik mij had verbonden gedurende het ritueel. Ik was diep geraakt en vol vertrouwen dat mijn wensen zouden uitkomen.
Tijdens mijn reis had ik mijn woning opgezegd dus ik zou terugkeren naar Nederland zonder huis. Ik vertrouwde erop dat het goed zou komen. Ik zette mijn telefoon aan zodra ik was geland en stuitte op een bericht op FB. Er werd een huisgenoot gezocht. Ik heb meteen gereageerd en de week erna had ik de kamer. 3 weken later kon ik er gaan wonen. De kamer voldeed niet aan al mijn wensen en ik had ook nog geen praktijkruimte, maar ik vertrouwde erop dat alles goed kwam. 5 maanden heb ik zo gewoond en ik bleef vertrouwen houden dat dingen zouden veranderen. Ik ben eingelijk niet eens opzoek gegaan naar een praktijkruimte. Uiteindelijk ben ik in een kast van een huis terecht gekomen op een geweldige locatie, veel groter dan ik had gewenst, met eigen praktijkruimte en voor minder dan 500e!!
Voor mij is dit alles een bevestiging dat je dromen werkelijkheid kunnen worden en het leven magisch en prachtig is.

Als je ook hulp wilt bij het verwezenlijken van je dromen d.m.v. een ritueel, neem dan gerust contact met mij op.

Fijn weekend!

Niels